Шлайфане и лакиране на дървена повърхност.

Професионалистите знаят как да шлайфат продуктите си, така че да постигнат максимално гладък ефект на дървената повърхност, за това тук ще обясним основните принципи и препоръки за начинаещи и в домашни условия.

Всяка дървена повърхност трябва да се шлайфа преди да бъде лакирана за максимално гладка повърхност. За целта като начало шлайваме със шкурка N80. Шлайфайте дървото по дължина на естествените жилки а не на пряко на тях. За по дълги детайли използвайте по дълго ренде за запазване правата повърхност от изкопаване. При по меки дървесини, като чам, бъдете внимателни с чворовете, защото те са значително по твърди и остават по високи при продължително шлайфане на детайла. Когато получите задоволителен резултат от шлайфането със шкурка  N80 преминете към N120 и след това N220. По-твърди дървесини, като бук, дъб, орех и други финиширайте и с още по фини шкурки - N240 и N280.

Следващата стъпка е една "тънкост" която често се пропуска, но е гарант за гладка повърхност. Навлажнете дървото с гъба напоена с вода и изчакайте 10-15 мин. за да изпъкнат жилките. Изшлайфайте пак с последния номер шкурка, който сте ползвали и след пълното изсъхване вече сте готови за нанасяне на първа ръка лак. За идеално гладка повърхност е препоръчително, след окончателното изсъхване на първата ръка лак детайла да се изшлайфа с много фина шкурка от N380 нагоре, за обиране на всякакви малки прашинки и малки грапавини. Избършете така изшлайфаната повърхност с навлажнена в разредител памучна кърпа (можете да използвате и специални восъчни кърпички от специализираните бояджийски магазини) за да отстраните всякаква прах.

Следва една или две ръце (по разреден) финален лак и детайла засиява в целия си блясък. Когато лакирате или боядисвате големи детайли, особено на открито, използвайте по-ранните часове на деня защото тогава във въздуха има доста по малко прах и околната температура през лятото е по подходяща за доброто разливане на лака. Така бихте постигнали по еднородна и лъскава повърхност. Четете внимателно упътването на използваните от Вас материали и спазвайте стриктно препоръчваните проценти на разреждане, разредители и начини за нанасяне, защото те са различни при различните производители.

При пребоядисване или лакиране след години, помнете, че стария лак вече си е свършил работата и е ненужен. Желателно е да се отстрани максимална част от него преди да нанесете нов. Изшлайфайте добре всички ъгълчета, за да може новия лак да се захване добре и да предотвратите напукване и отлепване в тези участъци. Много дебели натрупвания от лак или боя могат да се премахнат и с помощта на пистолети за горещ въздух и шпакла, а също и с различни химикали тип "смивка", което обаче е в зависимост от ползваните материали и не винаги е много успешно.

Надяваме се горните съвети и препоръки да Ви спестят време, средства и да помогнат за отличния външен вид на детайлите от дърво, които ползвате.