Масла за дърво.

Маслата за дърво до скоро се използваха само от реставратори, но вече са по-достъпни като цена и са приложими и за масова употреба. Тук нама да разясняваме различните им своиства а по-скоро ще се опитаме да дадем няколко полезни съвета около самото им използване и предимствата им.

Относно ползването им можем да кажем, че стават както за външно така и за вътрешно, като веднага уточняваме една заблуда. Маслата не са трайни както лаковете! Особено и най-вече при външна употреба няма масло което да издържи повече от един сезон. Повечето производители препоръчват мазане с масло поне два пъти на сезон.

Самото масло се нанася директно върху повърхността без предварителна механична обработка. Необходимо е само добро почистване преди това с пароструйка, водуструйка или подобен начин. Естествено чакаме повърхността да изсъхне напълно и чак тогава нанасяме слой масло. Маслата могат да са безцветни, тъмни цвят тик или друг, тоест има избор за съответния случай.

Почти всички вносни градински мебели продавани по магазините се потдържат по този начин а също и декинга. Все пак това са повърхности изложени на доста влага и слънце бидейки винаги на открито.

Предимствата на маслата са доста. Те правят дървото да изглежда естествено а също така на допир има приятно меко усещане на дърво а не на нещо изкуствено както е при лакираните повърхности. Самото масло не се напуква и лющи след време, колкото и слоя от него да сме нанесли, което е предимство за дълготрайност на изделието.

Относно марките на маслата - предпочитанията са за вас, но ние сме длъжни да Ви кажем , че няма никакво значение кой е производителя а колко пъти в сезона сте се погрижили да предпазите повърхността със слой масло. Колкото и по-скъпо и качествено да е едно масло един слой от него не може да пази колкото два слоя и от най-евтиното, тоест две мазания за сезона са многократно по ефективни дори и със евтино масло.

В заключение може да се каже, че това е една прекрасна алтернатива на лаковете с не-малко предимства и една прекрасна визия.