Чистене на комини и проблеми с тях.

Зимния сезон естествено е този, който ни подсеща за комина и проблемите свързани с него. Обикновенно се замисляме за нещо когато то ни създава проблем и много по-рядко за профилактика. Така е и с чистенето на комините. Най-честите оплаквания са естестесвено "коминът не тегли" или "няма тяга". Първо трябва да се провери за значителни натрупвания на сажди с едно почистване. В следсвие от продължително ползване, лошо изгаряне в котела или ползване на силно димоотделящи горива е възможно значително натрупване на сажди и стесняване на отвора в голяма степен а от там и намаляване на тягата необходима за добрата работа на котела.

Не са редки и случайте на запушвания на комина от попаднали вътре парчета от самия комин, като разпаднали се тухли или отлепила се мазилка. В тези случаи трябва да се помисли за преизграждане на надпокривната част на комина, за да се предотвратят следващи такива проблеми.  Съществува и друг доста по сложен и "загадъчен" проблем с тягата на комините. Например имали сме оплаквания за току що почистен комин, че не тегли. Това може да се случи по няколко причини:

Първото е неблагоприятно атмосверно налягане, което може да влоши в значителна степен тягата.

При вятър, колкото и невероятно да звучи също може да има сериозни проблеми с тягата включително и връщане на дим обратно в котела. Това е вследствие на завихрянията които се получават, когато коминът се намира на склона на покрива, който е на завет, примерно - вятърът духа от към източния склона на покрива, а коминът се на мира на западния склон, тези условия могат да нарушат в значителна степен тягата и даже да създадат обратна тяга исъответно връщане на дим в котелното.

Решението или изходът от тази ситуация, както и при проблемът с неблагоприятното атмосверно налягане, е повдигане на комина. Ако често имате проблеми от горе упоменатите не се колебайте надградете коминът си с 30 - 40 см и проблемите ви ще изчезнат като дим. На пазара се продават и различни въртящи се шапки за комини, но те първо са доста скъпи а в последствие биват сваляни защото започват да издават шум и не са особено и сполучливо и трайно решение на проблема с тягата.

Редовното почистване на комина е дори задължително поради една много важна и опасна причина. Става въпрос за опасността от пожар. Саждите натрупани по вътрешноста на целият комин за съжаления имат своиството да горят. Това дори се ползва от някои и те умишлено ги запалват за да прочисят комина. Много е опасно, защото процеса е неконтролируем и наличието на много сажди при изгарянето си отделят изключително висока температура и от там вероятността да се запали покривната дървена конструкция е много висока. Определено не си заслужава да правите нов покрив заради цената на едно почистване на комина.